Siirry pääsisältöön
Ajankohtaista > Hankkeet ja projektit

Lukutaitohanke innostaa nuoria lukemaan

EKK on mukana opetus- ja kulttuuriministeriön lukutaitohankkeessa vuoden 2022 loppuun saakka. Hankkeen tavoitteena on edistää erityisesti nuorten lukutaitoa, lukuinnostusta ja lukuharrastusta sekä vahvistaa lukemisen kulttuuria perusopetuksen yläkoulussa (vuosiluokat 7-9). Lukemisella on suora yhteys koulumenestykseen, kielelliseen ilmaisuun ja aktiiviseen toimimiseen yhteiskunnassa. 

EKK:lla hankkeen koordinaattorina toimii yläkoulun äidinkielen opettaja ja vararehtori Hanna Salmisto. Lukutiimiin kuuluvat lisäksi englannin ja ruotsin kielen opettaja Markus Peltonen, historian ja yhteiskuntaopin opettaja Petri Seppänen sekä Päivi Vaahterikko-Mejía, joka työskentelee EKK:lla yksinomaan hankkeen parissa. 

Pääsimme istahtamaan tiimin kanssa saman pöydän ääreen ja kuulemaan hankkeen edistymisestä ja ensi kevään suunnitelmista. 

Miten hanke on syksyn aikana näkynyt koulussa? 

Alkusyksystä olemme keskittyneet ensisijaisesti hankkeen suunnitteluun ja kehittelemään ideoita ensi vuotta ja uutta koulua varten. Joulukuun toisella viikolla järjestettiin lukuviikko, joka näkyi selvästi koko yläkoulun arjessa.  

Lukuviikon ideana oli järjestää kaikille tilaa ja aikaa lukemiselle, ja tämä tavoite toteutui erittäin hyvin. Viikon teemana oli elämäkerrat ja/tai romaanit, jotka kertovat vahvasti jostain tietystä maantieteellisestä alueesta tai kulttuurista. Lukuviikkoon valmistauduttiin kirjastovierailuin ja kirjavinkkauksin, varmistaen että kaikilla oppilailla oli kirja luettavana lukuviikoksi.  

Lukemisen lisäksi oppilaat täyttivät lukupäiväkirjoja, joiden avulla sai halutessaan antaa lisänäyttöä muihin oppiaineisiin. Saimme myös videotervehdyksen Ecuadorilaiselta koululta, jossa kerrottiin heidän koulussaan järjestetystä lukuhaasteesta. Oppilaat tekivät myös ryhmätöitä, jotka tullaan lähettämään Ecuadoriin kertomaan meidän lukuviikostamme.  

Oppilailta kerätyn palautteen perusteella viikossa oli erityisen onnistunutta itselle mielenkiintoisten kirjojen löytäminen ja se, että lukemiseen oli varattu reilusti aikaa. 

Mitä on seuraavaksi luvassa? 

Lukuviikko järjestetään jälleen uudella teemalla ensi keväänä. Joululoman jälkeen on myös tarkoitus aloittaa säännölliset lukuvälitunnit. Koululle on perustettu myös oppilaiden oma kirjastotiimi. Hankkeen ensisijainen tavoite on motivoida ja innostaa oppilaita lukemaan, jolloin on erityisen tärkeää jakaa oppilaille tietoa siitä miksi lukeminen kannattaa. Yksi tapa innostaa on esimerkiksi tehdä oppilaiden kanssa lukemisen hyödyistä kertovia julisteita ja videoita. Olemme myös heti alkuvuodesta saamassa koululle aiheen tiimoilta yllätysvieraita, mutta pidetään yksityiskohdat toistaiseksi vielä salaisuutena. 

Kuullaan tiimiltä itseltään vielä – miksi lukeminen kannattaa? 

Lukeminen avaa uusia maailmoja ja antaa kattavamman kuvan toisten ihmisten kokemuksista ja ajattelusta, kuin mihin elokuva tai tv-sarja pystyy. Lukeminen vaikuttaa myös koulumenestykseen ja kehittää omaa kykyä ilmaista asioita. On myös tutkittu, että kaunokirjallisuuden lukeminen kehittää ihmisen empatiakykyä. 

(Kuvat: EKK:n 8-9. luokkien valinnainen valokuvaus)

Lue myös

Avoimet työpaikat

Luokanopettajan ja erityisopettajan tehtävät avoinna lukuvuodelle 2024-2025 

Espoon kristillinen koulu, noin 500 oppilaan kehittyvä yhtenäiskoulu, etsii nyt luokanopettajaa sekä erityisopettajaa. Meillä pääset osaksi yhteisöä, joka arvostaa oppimisen iloa, monikulttuurisuutta ja kristillisiä arvoja. Tule mukaan tiimiimme, jonka keskiössä on toisten tukeminen, kohtaaminen ja rohkaisu. Moderni, hyvin varusteltu koulumme sijaitsee lähellä Matinkylän urheilupuistoa hyvien kulkuyhteyksien varrella. 

Liity postituslistallemme ja saat suoraan sähköpostiisi
ajankohtaiset uutiset.

Lähetämme sinulle ajankohtaisia uutisia toiminnastamme muutaman kerran vuodessa.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.