Siirry pääsisältöön
Ajankohtaista > Uusi koulu

Haastattelussa Mikko Vaara: Hallituksen jäsenen näkymiä uudesta koulusta

Mikko Vaara on ollut mukana Espoon kristillisen koulun hallituksessa jo kymmenen vuotta. Kesän korvalla kysyimme mietteitä koulun lähitulevaisuudesta ja rakenteilla olevista, pian valmistuvista uusista koulutiloista. Vuodenvaihteessa 2021/2022 Espoon kristillinen koulu muuttaa Matinkylään ja pitkäaikainen toive omasta koulusta saa toteutua.  

Mikko Vaara, olet ollut mukana Espoon kristillisen koulun hallituksessa jo pidemmän aikaa. Kuulutko ihan koulun perustajajäseniin?

Muutimme Oulusta perheen kanssa pääkaupunkiseudulle 2010, ja päädyimme tämän koulun takia Espooseen. Ihastuimme päiväkotiin ja kouluun, joka silloin sijaitsi Matinlahdessa. Minua pyydettiin hallitukseen samana syksynä ja aloitin tammikuussa 2011 sihteerinä. Tätä koulua en ole ollut perustamassa 90-luvun lopulla, sen sijaan Oulussa olin mukana, kun kristillinen koulu avattiin 2008.

Millaisia vaiheita koulun historiasta on jäänyt erityisesti mieleen?

Vahvimmat muistot liittyvät koulun 15-vuotisjuhliin ja silloin päiväkodin ja koulun yhteisponnistuksena toteutettuun Luvattuun maahan -musikaaliin 2014. Olin vaikuttunut, kuinka laadukas se oli, niin visuaalisesti kuin musiikillisesti. Meissä on paljon talenttia! Toisenlaista talenttia edustaa yläkoululaisten monivuotinen sienten tutkimushanke kansainvälisellä avaruusasemalla.     

Omasta koulusta on haaveiltu koko koulun tähänastisen historian ajan, yli 20 vuotta. Uuden koulun rakennustyöt Matinkylässä nytkähtivät vauhdilla liikkeelle viime keväänä. Nyt vuoden kuluttua rakennustöiden alkamisesta koulurakennuksen ulkoseiniä viimeistellään ja sisätiloihin on toteutettu malliluokka sisustusratkaisuja varten.

Millä mielin katsot lähitulevaisuuteen?

Kristillinen koulu on nyt saapumassa omaan luvattuun maahansa 20 vuoden kiertolaisuuden jälkeen. Meille suunnitellut ja rakennetut uudet tilat tarjoavat meille kaiken mitä tarvitsemme. Lisäksi lähiympäristö Matinkylässä tarjoaa paljon palveluita, mitä Kerassa meillä ei ole ollut. Silti hyppy uuteen tulee vaatimaan meiltä paljon venymistä ja sopeutumista.

Uudet koulutilat tarjoavat meille kaiken mitä tarvitsemme.

Mikko Vaara, EKK:n kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen

Olet käynyt tutustumassa uuteen kouluun sen rakentamisvaiheessa. Millaiset tilat oppilaita odottavat?

Kaksi kertaa olen päässyt käymään sisätiloissa rakentamisen aikana. Rakentajat tekevät todella tarkkaa ja hyvää työtä ja paikat pidetään siisteinä. Luokat ovat todella valoisia, ikkunoita on paljon eri suuntiin. Ruoka-/juhlasalin kokonaisuus on avara kaksikerroksinen korkea tila, jossa on kaksi koko seinän korkuista maisemaikkunaa, toinen etelään urheilupuistoon ja toinen ilta-aurinkoon päin.

Millainen rooli ja merkitys Espoon kristillisellä koululla on ympäristöönsä?

Kyselyissämme vanhemmat ovat olleet erittäin tyytyväisiä kouluumme, ainoastaan tilat on nähty puutteena. Nyt kun voimme pian vastata tähän tarpeeseen on Espoon kristillisen koulun perheille tarjoama vaihtoehto entistä vahvempi. Espoossa on paljon perheitä, jotka arvostavat kristilliseen maailmankatsomukseen perustuvaa kasvatusta, tinkimättä tieteen ja taiteen laadusta.

Mitkä ovat Espoon kristillisen koulun vahvuudet?

EKK:n yhteiset arvot antavat hyvän pohjan koko yhteisön toiminnalle ja kehittämiselle. Tavoitteenamme on löytää jokaisen oppilaan omat vahvuudet ja jättää hyviä jälkiä maailmaan.

Mihin asioihin haluaisit panostaa jatkossa?

Olemme vuosien aikana havainneet, että saamme paljon oppilaita, joiden kotikielenä ei ole suomi. Haluamme palvella myös näitä perheitä paremmin kehittämällä kaksikielistä opetusta. Tämä toteutuu ensi syksystä alkaen ja jatkuu uusissa tiloissa, kun aloitamme kielirikasteisen 1.-luokan ja laajennamme siitä vuosittain oman linjan.

Millaisena näet kristillisten koulujen tulevaisuuden Suomessa?

Suhtaudun positiivisesti kristillisten koulujen tulevaisuuteen. Kunnalliset koulut muuttuvat askel askeleelta neutraaleimmiksi eri uskontoja kohtaan. Tämän muutoksen keskellä kristilliset koulut kasvavat tasaisesti, mikä kertoo yhä useamman perheen valitsevan tämän vaihtoehdon. Uskon, että kristillinen maailmankuva antaa hyvän pohjan rakentaa lasten ja nuorten osaamista sekä valmiuksia tulevaisuuden haasteisiin.

Olet ollut mukana kannatusyhdistyksen hallituksessa kymmenen vuotta. Mitä aika hallituksessa on sinulle antanut?

Vuodet hallituksessa ovat olleet opettavaisia, tutuksi minulle on tullut mm. rehtorin rekrytoinnit, työehtosopimukset, kirjanpito, valtion tuet, neuvottelut kaupungin virkamiesten ja poliitikkojen kanssa, vuokrasopimukset, julkiset kilpailutukset ja tietenkin toimitilan suunnittelu ja rakentaminen. Eniten olen nauttinut tästä viimeisestä. Tärkeää on ollut yhteyden kokeminen eritaustaisten hallituksen jäsenten sekä johtokuntien jäsenten ja henkilökunnan kanssa. Yhdessä voimme niin paljon!

Millaisia terveisiä haluat kertoa EKK:n oppilaiden vanhemmille sekä tulevien oppilaiden vanhemmille?

Haluan toivottaa uudet vanhemmat ja lapset tervetulleiksi tähän yhteisöön, jonka on perustanut joukko vanhempia ja kasvattajia. Aina uusi vanhempien sukupolvi vie yhdistystä eteenpäin seuraavaan vaiheeseen. Toivon, että moni teistä ottaa tähän osaa vanhempainverkostossa tai päiväkodin, koulun tai taidekoulun johtokunnissa sekä yhdistyksen hallituksessa.

Lue myös

Avoimet työpaikat

Luokanopettajan ja erityisopettajan tehtävät avoinna lukuvuodelle 2024-2025 

Espoon kristillinen koulu, noin 500 oppilaan kehittyvä yhtenäiskoulu, etsii nyt luokanopettajaa sekä erityisopettajaa. Meillä pääset osaksi yhteisöä, joka arvostaa oppimisen iloa, monikulttuurisuutta ja kristillisiä arvoja. Tule mukaan tiimiimme, jonka keskiössä on toisten tukeminen, kohtaaminen ja rohkaisu. Moderni, hyvin varusteltu koulumme sijaitsee lähellä Matinkylän urheilupuistoa hyvien kulkuyhteyksien varrella. 

Liity postituslistallemme ja saat suoraan sähköpostiisi
ajankohtaiset uutiset.

Lähetämme sinulle ajankohtaisia uutisia toiminnastamme muutaman kerran vuodessa.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.